Cimer fraj

17 Svibanj 2019

piše:

Što su to germanizmi? Gdje se najčešće skrivaju? Pogledajmo zajedno u našem novom blogu u kojem smo spojili ugodno s korisnim. Viel Spaß.

Sjedim na poslu i razmišljam. Rijetki su ovo trenuci u godini kad na poslu imam vremena posložiti misli (pod rijetko ovdje mislim da stanu na prst jedne ruke). I dok tako dokoličarim, glavom mi prostruji poznati refren „To će biti taj dan, to će biti taj dan, objesi zimmer frei, lezi pod palmu i uživaj, aj-aj-aj-aj-aj-aj“. Vidim se na plaži, mozak na paši, pijuckam koktel, more šumi u pozadini, omiljeno ljetno štivo u rukama.

Ali, prije nego se prešaltam na ferije, htjela bih nešto podijeliti s vama. Jesu li i vama poznate riječi šank, beštek, kasa ili pak štand, plac i šalter? Zicer ste ih koristili milijun puta, a ako radite u turizmu, onda i više. Riječ je o germanizmima, posuđenicama iz njemačkog jezika koje su postale dio svakodnevice u toj mjeri da nam se stranim ne čine one, već njihov hrvatski ekvivalent.

Smatra se da u hrvatskom jeziku postoji do otprilike 3000 posuđenica koje svjedoče o kulturnim dodirima njemačke i hrvatske kulture kroz povijest. Njemački odnosno austrijski utjecaj u hrvatskom jeziku datira iz dalekog 13. stoljeća, a širi se kontinuirano, različitim intenzitetom, sve do danas.

Provirimo gdje se to najčešće kriju germanizmi:


Treba svakako naglasiti da se danas koristi i nekoliko iskrivljenih konstrukcija i izraza, nastalih doslovnim prijevodom s njemačkog:

• bez da (od veznika ohne dass odnosno ohne zu) umjesto a da (Izašla je, a da to nitko nije primijetio.)
• glagol raditi (raditi frizuru umjesto frizirati ili šišati, raditi kolače umjesto peći kolače, raditi od buhe slona umjesto praviti od buhe slona)
• jučer navečer (gestern Abend) umjesto sinoć, danas ujutro (heute Morgen) umjesto jutros, danas navečer (heute Abend) umjesto večeras.

Svi se veselimo ljetu, suncu i moru. Špica sezone je pred vratima. Držimo fige da nas prati lijepo vrijeme i posjete brojni turisti i gastarbajteri. Radit ćemo od jutra do sutra, šprehat ćemo kojekakve jezike, fušarit ćemo, ali nemojmo se propustiti zalaufat do plaže i prekrasnog Jadranskog mora. Zrihtajte se, zabavite, upoznajte divne ljude i uživajte uz omiljenu cugu, pa naručite još jednu rundu, pa još jednu, i još zadnju dok sve ne ostanete švorc. Doživite nezaboravne trenutke prije nego vam bude pun kufer ljeta, turista i ljetnih vrućina.

Sjedim i dalje na poslu. Razmišljam. Mogla sam biti u leru, ali ipak sam se odvažila i napisala svoj prvi blog. Ako ste uživali, špica.

Fajrunt!

Lara Deklić

pročitajte još