Danas su nam na meniju - jelovnici

15 Prosinac 2015

piše: Ana Benčić

Za predjelo malo domačeg pršuta i ovćijeg sira. Zatim rižoto od sezonskog povrča i gambera, sa salatom od radića. A za desert panacotu sa čokoladom. Zvuči primamljivo?

Umjesto da izazivaju zazubice, jelovnici često izazivaju smijeh.

I vječna su inspiracija za sočan blog.

Od punjenih patliđana ichery rajćica preko karpacia i semifreda do francuskih vrhunaca sa soufleima i cuvertima.

Sve u svemu, lektor s jelovnicima obično ima pune ruke ispravljanja. Ali samo u idealnoj situaciji – kad mu uopće dođu u ruke.

Ako ste kojim slučajem vlasnik ugostiteljskog ili sličnog objekta, kladim se da znam što sada mislite. Mislite da ionako mislite na previše toga. Od nabave pravih namirnica, do odabira profesionalnog osoblja i na kraju finiša u samoj kuhinji. Tko još ima živaca i za jelovnike!

Gost ionako dođe jer je gladan i želi nešto pojesti.

A ne zamarati se tamo nekim pravopisom.


Koga uopće briga?


Vas. Pažljivog gazdu.

Za većinu gostiju odlazak u restoran nije svakidašnja stvar. Budimo iskreni, radujemo se kao djeca prilici da nam netko servira ukusno jelo. Po mogućnosti u ugodnom i čistom ambijentu.

Većina nas sretna je kad naša briga o kuhanju pređe na nekog drugog. Nekoga tko to radi bolje od nas. I što je najbolje – umjesto nas.

Ako ste pažljiv gazda, pazit ćete na sve detalje.

Detalje čine doček s osmijehom, ukusna hrana, dopadljiv interijer i... njegovo veličanstvo jelovnik. Biblija restorana.

Ne dopustite da sve do jelovnika teče glatko, a onda zapne. I to ne zbog goveđeg jezika, već vašeg materinskog.


Zagorjela gramatika i žilavi pravopis

Uvijek budite svjesni da je jelovnik prvo mjesto susreta gosta s vašom gastronomskom ponudom. Ako mu ondje servirate masne tipfelere i uvelu interpunkciju, svaki će se gost sigurno početi češkati po bradi.

Hm, ako je jelovnik pun promašaja, koliko su pažljivi u kuhinji? Hoće li i jelo biti s greškom?

Jelovnik mora biti uštirkan poput stolnjaka i ubrusa. Izglancan kao kristalna čaša. I pitak kao vino.

Gostu mora biti jasno što naručuje da bi napravio pravi odabir za sebe. A vama osigurao zvjezdani rejting ocjenama na TripAdvisoru.


I na kraju krajeva, ako ga znate vrhunski pripremiti, nije neki problem što ne znate je li koktel od škampi ili od škampa. Za to se može pobrinuti stručni lektor.

Na vama je samo da shvatite koliko je to za vaš imidž važno.

Shvatili ste? Onda krenimo redom.

S dobrim vijestima za vas.

Lektura ne košta puno, ali puno znači

Od svih jezičnih usluga, lektura spada među najjeftinije. Osobito lektura hrvatskoga jezika. Mi je naplaćujemo samo 29 kn po kartici, a nebo zna koliko smo to puta požalili. S lekturama gubite vid i grbite leđa. Nakon puno lektura oči vam se tako zakrvave da vas poznanici sućutno pitaju jeste li plakali.

Ma kakvi plakali. Ne znam nijednog lektora koji je ikada zasuzio nad lekturom. Osim Nine. I Marianne. I Sandre. I Gorana. Ok, shvatili ste poantu....

Drugo pravilo za jelovnike koje želite prevesti je:

Prvo očistite ispred kućnog praga

Ako je u kuhinji priprema pola posla, u prevoditeljskoj je struci to dobar polazišni tekst. Često se piše o lošim prijevodima jelovnika na strane jezike. Pri tome se zaboravlja da svaki prijevod počinje od izvornika.

Recimo, dobijete ovakva jela:

*stvarni primjeri. Bez zezanja.
Jeste li razumjeli što tu ide s čim i kako?
Ako niste, nemojte ni očekivati točan i ujednačen prijevod na 5 stranih jezika.


Sada vam je vjerojatno jasnije zašto prvo treba dotjerati materinski jezik pa se tek onda baciti na strane. Da vas čitav svijet razumije.

I desert za kraj

Znači bili ste pažljivi, platili ste lekturu i pozabavili se najprije hrvatskom verzijom. Bravo!

Možete odahnuti jer ste si s grbače skinuli bar zajedljive Hrvate koji su, zna se, jezično osjetljivi gosti.

Sada kad ih razumiju, prevoditelji će moći prionuti i ispeglati vaše jelovnike i na stranim jezicima. Tako će olakšati posao konobarima koji više neće gubiti vrijeme objašnjavajući loše prevedena jela. Na tečnom njemačkom.

I u konačnici imate sve:

Sad je vrijeme da ti, dragi vlasniku restorana, sjedneš k'o čovjek i popiješ si zasluženu medicu.

Kuća časti!

I da, piše se ćevapčići.

pročitajte još